Assistentenspreekuur
De assistenten zijn het eerste contact dat patiënten hebben met de praktijk. Ze zijn nauw betrokken bij het werk in de praktijk. Hun werk is heel divers. De veelheid aan taken vraagt om een goede organisatie. Dit is de reden dat de praktijk niet voortdurend voor elke vraag bereikbaar is (buiten spoedgevallen om natuurlijk).
Patiënten kunnen bij hen terecht met vragen over medicijnen, machtigingen, rekeningen, tarieven, enzovoort. Of bijvoorbeeld voor informatiefolders. Administratie, het aanmaken van recepten en de controle van de post vallen ook onder hun taken.
Doktersassistenten zijn daarnaast ook zorgverleners. Ze werken onder de verantwoordelijkheid van de huisarts en ondersteunen de huisarts door eenvoudige medische vragen zelfstandig af te handelen.
Omdat ze een driejarige beroepsopleiding hebben gevolgd, mogen ze verschillende medische onderzoeken en behandelingen uitvoeren. Vaak is er een assistentenspreekuur en wordt er op afspraak gewerkt. Voorbeelden van hun werk:
- het afnemen van bloed
- het controleren van de bloeddruk of bloedsuiker / glucose
- het uitvoeren van een gehooronderzoek
- het aanstippen van wratten
- het uitspuiten van oren
- het uitvoeren van een zwangerschapstest
- het behandelen of verbinden van wonden
- tapen
- het verwijderen van hechtingen
- het maken van uitstrijkjes (in het kader van het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker)
- het toedienen van injecties (bijvoorbeeld reizigersvaccinaties)
- het nakijken van bloed en urine en overig laboratoriumonderzoek
Wordt de zorg door de doktersassistent vergoed in de basisverzekering?
Ja, verzekeringen vergoeden de zorg door de doktersassistent. Deze zorg valt namelijk onder huisartsenzorg en gaat dus niet ten koste van het eigen risico. Pas wanneer er een aanvullend onderzoek nodig is van een andere zorgverlener, vallen de kosten wel onder het verplichte eigen risico.