Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Toestemming geven voor het delen van medische gegevens

Voor goede en veilige zorg is juiste en volledige informatie over patiënten nodig. Bijvoorbeeld over medicijngebruik of welke allergieën iemand heeft.

Als iemand onder behandeling is bij verschillende zorgverleners, dan wordt medische informatie op verschillende plekken geregistreerd. Voor het kiezen van de beste behandeling of bijvoorbeeld bij het voorschrijven van medicatie is het prettig als een zorgverlener medische informatie van andere zorgverleners kan bekijken. Maar dat mag niet zomaar. Uitwisseling van medische gegevens kan alleen met toestemming van de patiënt.

Daarom is er het Landelijk Schakelpunt (LSP). Patiënten kunnen op de website van het LSP, volgjezorg.nl, aangeven welke medische gegevens de huisarts of apotheek mag delen, en met wie. Zodat andere zorgverleners, bijvoorbeeld op de eerste hulp in het ziekenhuis, kunnen bepalen welke behandeling het best passend is. Of weten welke medicijnen beter niet voorgeschreven kunnen worden.

Op volgjezorg.nl kan een patiënt toestemming geven aan bijvoorbeeld de huisarts of de apotheek voor uitwisseling van medische gegevens. Dat kan online, door in te loggen met DigiD. Maar er is een formulier dat gedownload kan worden.

Toestemming gegeven? Patiënten kunnen daarna online via volgjezorg.nl volgen wat er met die medische gegevens is gebeurd:

  • Welke gegevens via het LSP zijn gedeeld. En met wie deze gegevens zijn gedeeld.
  • Wanneer de medische gegevens zijn bekeken. En door welke zorgaanbieders.