Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Echografie

In onze praktijk kunt u terecht voor echografie van de bovenbuik, blaas en nieren, spataderen en buikvaten. Dokter Anholts en Dokter Dam volgden hiertoe een specifieke huisarts-echografie opleiding en zijn gecertificeerd. Ook de collega huisartsen verwijzen patiënten regelmatig voor een echografie. Een echografie in de praktijk is laagdrempelig en bij uw (eigen) vertrouwde huisarts. Het bespaart vaak een onderzoek in het ziekenhuis.

Voorbereiding

Voor sommige echografieën is een voorbereiding noodzakelijk om een goed resultaat te krijgen. Wanneer de instructies voor de voorbereidingen niet goed zijn opgevolgd, is het soms niet mogelijk om het onderzoek te laten plaatsvinden.

 • Echo bovenbuik (abdomen)
  Hiervoor komt u nuchter naar de praktijk. Dit betekent dat u niet mag eten of drinken (dus ook geen water) vanaf 8 uur voor het onderzoek.
 • Echo onderbuik (nieren)
  Hiervoor komt u met een volle blaas naar de praktijk. Dat gaat als volgt: 1,5 uur voor het onderzoek naar het toilet gaan en goed uit plassen. Vervolgens binnen een half uur 1-1,5 liter vocht drinken. Het liefst een heldere vloeistof zoals water of limonade. Geen melk of koolzuurhoudende drank. Voor kinderen is 0,5 liter voldoende. Tot na het onderzoek mag u niet meer plassen.
 • Echo controle spiraal
  Hiervoor komt u met een volle blaas naar de praktijk. Instructies zie echo onderbuik.
 • Echo aorta
  U hoeft niet nuchter te zijn en u hoeft niet met een volle blaas naar de praktijk te komen.

Meer info over echografie, vindt u in deze folder.