Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

ECG - Hartfilmpje

Bij klachten in de borststreek wordt op aanwijzing van de huisarts een ECG of hartfilmpje gemaakt. Indicaties voor het maken van een ECG zijn bijvoorbeeld:

  • Pijn op de borst
  • Hartritmestoornissen
  • Hartfalen
  • Hoge bloeddruk
  • Soms het gebruik van bepaalde medicijnen (vooral antipsychotica)

Wat is een ECG?
Een ECG (ElektroCardioGram) is een hartfilmpje van de elektrische activiteit van het hart. Het hartritme ontstaat door elektrische stroompjes die als een golf over het hart bewegen. De stroompjes stimuleren de samentrekkende beweging van de hartspiercellen. Het samentrekken van het hart volgt een vaste volgorde: eerst de boezems van het hart, dan de tussenwand en tenslotte de hartkamers.

Hoe gaat het ECG onderzoek in zijn werk?

Het maken van een ECG duurt enkele minuten en doet geen pijn. Er worden stickers met elektroden op uw lichaam geplakt. De elektroden zijn aangesloten op het ECG-apparaat. Het ECG-apparaat registreert de elektrische activiteit van het hart en geeft die weer op een beeldscherm. Het maken van het hartfilmpje duurt slechts enkele minuten.

Uw huisarts beoordeelt of een ECG nodig is en wanneer deze gemaakt moet worden. De afspraak wordt door de assistente ingepland.

Kosten

De ECG bij uw huisarts wordt volledig vergoed door de zorgverzekeraars en gaat niet ten koste van het eigen risico.